Świetne danie na specjalne okazje lub na po prostu pyszny obiad. Szczerze mówiąc byłam mocno zaskoczona, że oliwki na ciepło tak dobrze smakują. Połączenie wina z oliwkami nadają mięsu naprawdę ciekawego smaku, wyrazistości, a do tego kaczka jest soczysta 🙂

Składniki:

kaczka (około 1.5 kg)
1 cebula pokrojona w kostkę
5 ząbków czosnku pokrojone w talarki
2 gałązki rozmarynu liście bez łodygi
200 ml białego wina wytrawnego
100 g zielonych oliwek
100 g czarnych oliwek
łyżeczka masła
1 łyżka oleju
2 liście laurowe
1 łyżeczka mąki
sól i pieprz

Przygotowanie:

Kaczkę podziel na porcję (piersi oraz uda z podudziami). Korpus, szyjka i skrzydełka nie będą wykorzystywane, więc warto z tych składników zrobić rosół. Mięso umyj, osusz i przypraw sola i pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Gdy patelnia jest średnio rozgrzana ułóż kaczkę skórą do dołu. Smaż przez 5-7 minut, obróć kaczkę i smaż z drugiej strony kolejne 5-7 minut aż do uzyskiwania złotego koloru. Po usmażeniu przenieś kaczkę do osobnej miski. Z patelni usuń ¾ oleju i dodaj czosnek z cebulą. Smaż parę minut aż do uzyskania szklanego koloru. Dodaj liście z jednej gałązki rozmarynu oraz liście laurowe i smaż przez 3 minuty. Dodaj usmażoną kaczkę razem z oliwkami i zamieszaj. Całość zalej białym winem i ponownie wymieszaj. Dodaj pozostałe liście rozmarynu i gotuj przez 3 minuty. Całość przenieś do naczynia żaroodpornego z przykryciem i piecz przez 40 minut w temperaturze 200ºC. Po upieczeniu przenieś kaczkę na talerz, a resztę przelej do garnka. Zagotuj, aby zredukować sos. Mąkę rozrób w zimnej wodzie i dodaj do gotującego się sosu, aby go zagęścić. Kawałki kaczki polej świeżo przygotowanym sosem. Udekoruj danie świeżymi gałązkami rozmarynu i podawaj z makaronem 🙂

Smacznego!

masło, kaczka, mąka, czosnek, olej, oliwki, cebula, rozmaryn, białe wino

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
4 × 10 =