Ciasteczka Red Velvet Kiss
Proste, piękne i niezwykle smaczne ciasteczka. Idealne na różne okazje jak święta czy też walentynki. Słodkie, kruche ciasteczka obtoczone w cukrze z akcentem pysznych mlecznych czekoladek Hershey’s Kisses są idealną drogą na pyszną słodkość. Czekoladki można zastąpić innymi czekoladkami w dowolnym kształcie, wszystko zależy od Waszej kreatywności 🙂
Składniki:
200 g mąki
25 g kakao w proszku
1 łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
100 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
50 g cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka mleka
czerwony barwnik spożywczy
około 100 g cukru do obtoczenia ciasteczek
18-20 czekoladki Hershey’s Kisses, rozpakowane (mogą też być inne łatwiej dostępne czekoladki mleczne)
Przygotowanie:
W średniej misce przesiej mąkę, kakao w proszku, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj je razem za pomocą widelca. Odłożyć na bok. W osobnej misce ubij masło z cukrem brązowym i zwykłym cukrem na średniej prędkości miksera, aż masa będzie kremowa i jasna. Dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i mieszaj, aż dobrze się połączą. W razie potrzeby zeskrob boki i dno miski. Dodaj suche składniki do mokrych, dodaj mleko i barwnik spożywczy, kontynuuj mieszanie na niskich obrotach, aż całość dobrze się połączy. W razie potrzeby dodaj jeszcze kilka kropel barwnika. Z ciasta uformuj i zawiń w folię spożywczą. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny lub na całą noc. Wyjmij z lodówki i pozostaw ciasto na 10 minut przed użyciem. Rozgrzej piekarnik do 150°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Odłożyć na bok. Nabierz około 1 ½ łyżki ciasta i uformuj okrągły kształt. Obtocz każdą kulkę cukrem i umieść na przygotowanej blaszce do pieczenia w odległości około 3 centymetrów. Piecz przez 10-12 minut lub do momentu, aż się napuszą i popękają. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw na 5 minut na blasze do pieczenia. Po tym czasie na środek każdego ciasteczka wciśnij czekoladki. Całość pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!