Maślane ciasteczka są świetną opcją na wykrajanie różnych kształtów i tworzenia własnych dekoracji. Można z nich zarówno stworzyć choinki, twarze Świętego Mikołaja czy śliczne ciastka Świnki Peppa. Proste, pyszne, chrupiące, cieszą oko, idealne na świąteczny stół 🙂

Składniki:

Ciastka:

300 g mąki pszennej przesianej przez sitko
1 zimne jajko
150 g zimnego masła pokrojonego w drobną kostkę
35 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Lukier:

cukier puder
woda
barwniki spożywcze

Przygotowanie:

Ciastka:

Wszystkie składniki włóż do miski i zagnieć ręcznie na jednolitą masę (możesz także użyć robota kuchennego). Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na conajmniej godzinę. Posyp stolnicę mąką. Zimne ciasto lekko zagnieć i rozwałkuj na grubość około pół centymetra na wcześniej przygotowanej stolnicy. Za pomocą szklanki wykrój okrągłe kształty (oczywiście możesz wybrać dowolne kształty, wszystko zależy od Twojej wyobraźni i kreatywności :)). Wykrojone kształty wykładaj w małych odstępach na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzałka góra – dół) i piecz ciastka przez 10-12 minut, aż lekko się zarumienią. Powtarzaj proces dla pozostałego ciasta. Po upieczeniu pozostaw ciastka do ostygnięcia.

Lukier:

Cukier puder wymieszaj z wodą aby uzyskać lukier. Jeśli chcesz gęsty lukier dodaj więcej cukru pudru, jeśli rzadki dodaj wodę. Wymieszaj lukier z barwnikiem spożywczym i delikatnie udekoruj ciastka za pomocą rękawa kuchennego 🙂

Smacznego!

masło, boże narodzenie, ciastko, proste przepisy, jajko, mąka, piekarnik, cukier puder, sól, cukier, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 ⁄ 4 =