Naleśniki red velvet z truskawkami
Amerykański styl red velvet znajduje wiele zastosowań w kuchni, a tutaj wykorzystam to ciasto na podanie naleśników z pięknym mocno kasztanowym kolorze. Słodkie śniadanie z bitą śmietaną, czekoladą i pysznymi truskawkami sprawi, że cały dzień będzie cudowny 🙂
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka kakao
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
3 łyżki miękkiego masła
½ szklanki mleka
1 łyżeczka czerwonego płynnego barwnika
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
bita śmietana
1 szklanka świeżych truskawek pokrojone w paski
20 g półsłodkiej rozpuszczonej czekolady
cukier puder (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiej mąkę i kakao. Dodaj sól i cukier, wymieszaj za pomocą łyżki. Dodaj jajka, masło, mleko i wymieszaj za pomocą miksera. Dodaj barwnik spożywczy i ekstrakt waniliowy. Miksuj, aż całość dobrze się połączy na gładką masę. Podgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Delikatnie spryskaj olejem. Gdy patelnia będzie gorąca, wlej na nią pół szklanki ciasta. Obracaj patelnię tak, aby ciasto utworzyło koło. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Przenieś naleśnik na talerz. Dodaj bitą śmietanę, pokrojone truskawki i złóż naleśnik. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej śmietany i truskawek na wierzch naleśników. Na koniec polej rozpuszczoną czekoladą i posyp cukrem pudrem 🙂
Smacznego!