Cienkie naleśniki, które świetnie nadają się na śniadanie lub na brunch. Mogą też być pyszną atrakcją na stole deserowym. W naleśnikach najlepsze jest to, że możesz je jeść z różnymi nadzieniami, zależne na co masz ochotę. Szybki i prosty przepis dla każdego 🙂

Składniki:

1 ¾ szklanki mąki
2 jajka
½ łyżeczki cukru
szczypta soli
2 szklanki mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
rozpuszczone masło do smażenia
cukier puder, świeże owoce, syrop czekoladowy

Przygotowanie:

Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj cukier, sól i jajka i powoli miksuj. Wlej mleko, ekstrakt waniliowy i miksuj na gładką masę. Na patelnię dodaj ¼ łyżeczki masła, a następnie wlej ¼ szklanki ciasta i rozprowadź na patelni obracając ją aby utworzyć koło. Smaż 1-2 minuty z każdej strony i przenieś na talerz. Podawaj z ulubionymi składnikami, jak na przykład cukier puder, owoce, syrop czekoladowy lub bita śmietana 🙂

Smacznego!

masło, jajko, owoce, mleko, naleśnik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
32 ⁄ 16 =