Ravioli w wołowym sosie pomidorowym
Można powiedzieć, że ravioli to takie włoskie pierogi. By jednak podkreślić smak tego dania, warto je podawać razem z pysznym pomidorowym sosem i wołowiną. Składniki idealnie do siebie pasują, wyglądają wspaniale i to cudowna opcja na smaczny obiad 🙂
Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowego
1 puszka lub 680 g passaty
1 szklanka mleka
1 łyżeczka czosnku granulowanego
½ łyżeczka suszonego rozmarynu
½ łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka cukru
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
10-15 sztuk ravioli, domowego lub kupnego
½ szklanki sera parmezan
świeża bazylia do dekoracji
olej do smażenia
Przygotowanie:
Rozgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Podsmażyć mieloną wołowinę, rozdrabniając ją podczas gotowania. Dodaj passatę i mleko. Dodaj przyprawy, cukier, dopraw solą i pieprzem do smaku. Doprowadź do wrzenia i dodaj ravioli. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 10 minut, aż ravioli będą miękkie i ugotowane. Mieszaj od czasu do czasu. Podawać z parmezanem i świeżą bazylią 🙂
Smacznego!