Tort malinowo-śmietankowy z galaretką i truflami idealny na chrzest
Pyszny tort ze świetnym biszkoptem, kremowym nadzieniem z galaretką, malinami i czekoladą truflową. Składniki idealnie się razem uzupełniają, komponują, a do tego świetnie wyglądają, a sam przepis nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych. Elegancki tort nadający się na chrzciny, komunię czy też urodziny.
Biszkopt (25-26 cm forma do pieczenia):
Składniki:
7 dużych jajek
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka umieść w misce i miksuj, aż utworzą lekką pianę. Miksując na najwyższych obrotach miksera zacznij dodawać po łyżce cukru (każdą następną łyżkę należy dodawać dopiero po całkowitym rozpuszczeniu dodanej wcześniej porcji). Do ubitej piany dodaj kolejno żółtka, a na koniec dodaj wodę. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodaj po łyżce do masy jajecznej. Spód tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piecz przez około 30 minut lub do momentu uzyskania suchego patyczka. Pozostaw do ostygnięcia.
Nadzienie:
Składniki:
1.5 l śmietanki 36%
250 g mascarpone
3 fix do śmietany
16 g cukru wanilinowego
cukier puder do smaku
1 opakowanie malinowej galaretki
250 g świeżych malin (mogą być też mrożone)
60 g czekolady truflowej, posiekanej
Przygotowanie:
Galaretkę malinową przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu przełóż do okrągłych foremek do galaretek i wstaw do lodówki na 3-4 godziny lub do stężenia galaretki. Gdy galaretka stężeje, zacznij robić krem. Mocno schłodzoną śmietankę wlej do schłodzonej metalowej miski, dodaj mascarpone i zmiksuj. W trakcie ubijania dodaj cukier i ubijaj krem. Ubijaj do uzyskania sztywnej bitej śmietany. Krem podziel na cztery części. Wstaw do lodówki na godzinę do zgęstnienia. W tym czasie pokrój biszkopt na trzy części. Umieść pierwszą warstwę ciasta na desce do ciasta. Rozsmarować jedną część kremu. Umieść galaretkę w środku na kremie. Na wierzch galaretki rozsmaruj kolejną część kremu. Połóż drugą warstwę ciasta. Do jednej części kremu wsypać posiekane czekoladki truflowe. Rozsmaruj na cieście i udekorować świeżymi malinami. Umieść ostatnią warstwę ciasta i posmaruj pozostałym kremem na wierzchu i bokach ciasta. Udekoruj ciasto francuskimi makaronikami, świeżymi różami i odrobiną kremu 🙂
Smacznego!