Zupa dyniowa z grzankami czosnkowymi
Polska jesień jest piękna, jest sporo słońca, liście na drzewach są złote, ale jednak jest chłodno. Na chłodne dni idealna jest zupa, a złoty dyniowy kolor świetnie podkreśla ten jesienny czas. Idealne sezonowe warzywo podane jako zupa z chrupiącymi, czosnkowymi grzankami to proste i cudowne w smaku danie, które rozgrzewa i napełnia brzuszek 🙂
Składniki:
460 g zwykłej dyni lub dyni piżmowej obranej i pokrojonej w dużą kostkę
1 cebula pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku obrane
4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
sól i pieprz
2 łyżki śmietany 18%
kilka gałązek tymianku
grzanki czosnkowe jako dodatek
Przygotowanie:
Do garnka włóż dynię, cebulę, czosnek, bulion i gotuj pod przykryciem przez 10-12 minut aż do miękkości warzyw. Zdejmij z ognia. Za pomocą ręcznego blendera zmiksuj warzywa na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę i mieszaj. Przełóż zupę do garnka. Udekoruj za pomocą tymianku i daj na wierzch chrupiące grzanki czosnkowe 🙂
Smacznego!