Ciasto czekoladowo dyniowe
Przepyszne jesienne ciasto czekoladowe na bazie puree z dyni. Deser pachnie cudownie, sezonowymi warzywami, mix czekoladowego i dyniowego ciasta świetnie do siebie pasują, a do tego świetnie wyrastają i stają się puszyste. Ostatnim świetnym uzupełnieniem tej pyszności jest wspaniały krem kajmakowy. Palce lizać 🙂
Składniki:
Ciasto dyniowe:
2 jajka
150 g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
100 ml oleju
150 g puree z dyni
130 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczki przyprawy do dyni
Ciasto czekoladowe:
80 g mąki
150 g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
60 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczającej
1/4 łyżeczki soli
120 ml maślanki
80 ml kawy
45 ml oleju
1 jajko
Kajmakowy krem:
250 g mascarpone
240 g kajmaku
200 g śmietanki 30%, schłodzonej
Dodatkowo:
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Ciasto dyniowe:
Prostokątną formę o wymiarach 23 x 31 cm wyłóż od dołu papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na lekką puszystą masę. Następnie dodaj olej i miksuj, aż składniki się połączą. Dodaj puree z dyni i wymieszaj. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą do ciasta dyniowego najlepiej przesianą. Dodaj do masy i delikatnie mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlej do przygotowanej foremki, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-25 minut. Po upieczeniu wstaw ciasto do wyłączonego piekarnika na 10 minut, wyciągnij i zostaw do ostygnięcia.
Ciasto czekoladowe:
Przygotuj taką samą formę do pieczenia i wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce wymieszać maślankę, jajko, olej i kawę. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj do uzyskania gładkości. Wlej masę do przygotowanej foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C i piecz około 20-25 minut. Pozostaw w wyłączonym piekarniku na kolejne kilka minut, wyciągnij i zostaw do ostygnięcia.
Kajmakowy krem:
W metalowej misce wymieszaj razem kajmak i mascarpone. Wlej śmietankę i ubijaj przez około 2-3 minuty lub do momentu, aż krem będzie puszysty i gęsty. Masa kajmakowa jest słodka, więc nie trzeba dodawać cukru.
Składanie:
Na spód ustaw ciasto dyniowe i posmaruj ⅔ kremu kajmakowego. Przykryć ciastem czekoladowym. Równomiernie rozsmaruj pozostały krem na wierzchu ciasta czekoladowego i posyp je posiekanymi orzechami 🙂
Smacznego!