Burgery z pulled pork i sosem barbecue
Burgery to niezwykle popularne dania na całym świecie. Można je przygotować klasycznie, świetnie smakują także z tuńczykiem, a moje ulubione są burgery na słodko. Dziś przedstawiam Wam przepis na równie świetny burger z szarpaną wieprzowiną 🙂
Składniki:
6 x bułek na burgery (na przykład domowe – przpis)
sałata
1 cebula pokrojona w talarki
12 x usmażone plastry bekonu
Pulled Pork (szarpana wieprzowina):
1 kg łopatki wieprzowej
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
¼ łyżeczki soli
2 gałązki rozmarynu
1 papryczka chili pokrojona w kostkę
150 ml sosu barbecue (najlepiej domowy – przepis)
1 puszka pomidorów krojonych z puszki (400g)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso obtocz z każdej strony w pieprzu i soli. Rozgrzej olej w garnku o grubym dnie i usmaż łopatkę na złoty kolor z każdej strony. Dodaj pomidory z zalewą, sos barbecue oraz rozmaryn. Duś mięso na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5 godzin. Jeśli sos zrobi się za gęsty to dodaj wodę. Poszarp mięso za pomocą widelca i wymieszaj z sosem. Odłóż na bok. Bułki do burgerów przekrój na pół i posmaruj 2 łyżkami sosu barbecue. Następnie ułóż sałatę. Nałożyć 2-3 łyżki szarpanej wieprzowiny, dodaj cebulę i boczek 🙂
Smacznego!