Wieprzowina z ziemniakami i papryką
Proste, smaczne i sycącę danie z piekarnika idealne dla osób, które nie mają dużo czasu na przebywanie w kuchni. Danie właściwie samo robi się w piekarniku, a świetnie smakuje także na następny dzień podgrzane w piekarniku lub na szybko na patelni 🙂
Składniki:
600 g szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę (może być też łopatka lub karkówka)
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 cebula pokrojona w dużą kostkę
700 g młodych ziemniaków ze skórką (umytych)
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
½ łyżeczki rozmarynu
½ łyżeczki tymianku
¼ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
3 łyżeczki ziół prowansalskich
natka pietruszki do ozdoby
Przygotowanie:
Rozmaryn, tymianek, ostra papryka, słodka papryka, pół łyżeczki soli i pieprz przenieś do możdżenia i utrzyj na proszek, aby też dokładnie wszystko się wymieszało. Do dużej miski włóż mięso, czosnek, mieszankę przypraw oraz 2 łyżki oliwy. Wszystko dokładnie mieszaj nacierając mięso. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na conajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Ziemniaki, paprykę, resztę oliwy, cebulę, pół łyżeczki soli i zioła prowansalskie wymieszaj i dodaj do mięsa. Ponownie wszystko wymieszaj. Wszystkie składniki przenieś do rękawa do pieczenia i zapnij rękaw (możesz też wszystko upiec w żaroodpornym naczyniu z przykryciem). Rozgrzej piekarnik do 180ºC i całość piecz przez około półtorej godziny. Danie udekoruj pietruszką 🙂
Smacznego!