Smaczny i prosty przepis na niezwykle pyszne polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie. Soczyste, kruche mięso świetnie współgra z szynka szwarcwaldzką oraz lekko słonym serem, a do tego kremowy sos tworzą razem świetne danie. Potrawa ta świetnie się sprawdza zarówno na niekonwencjonalny codzienny obiad, jak i na uroczystość 🙂

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe
150 g szynki szwarcwaldzkiej
100 g żółtego sera
200 ml kwaśnej śmietany 18%
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki
2 łyżki masła do smażenia
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Polędwiczki pokrój w 1 ½ centymetrowe paski i rozbij na mięso nadające się do zwijania. Obsyp jedną stronę polędwiczki solą i pieprzem, włóż kawałek sera, zawiń w roladę, a następnie roladę zawiń za pomocą paska szynki szwarcwaldzkiej. Powtarzaj dla wszystkich kawałków polędwiczki. Na patelni na dużym ogniu podgrzej i rozpuść masło. Gdy masło jest gorące podsmażaj roladki z każdej strony i przenieś do naczynia żaroodporngo. Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra – dół) i wstaw podsmażone polędwiczki na 15 minut. Przez ten czas wymieszaj dokładnie w misce śmietankę ze śmietaną i łyżką mąki. Mieszankę wlej na patelnię, na której smażyły się polędwiczki (powinno zostać dość sporo masła) i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem i od czasu do czasu mieszaj. Gdy minie 15 minut pieczenia polędwiczek, wlej na nie sos i piecz przez kolejne 5 minut. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką 🙂

Smacznego!

masło, ser, krem, kremowy, proste przepisy, mąka, szynka, piekarnik, pieprz, wieprzowina, sól, śmietanka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
32 ⁄ 16 =