Polędwiczka wieprzowa to jedna z moich ulubionych części świni, dlatego podczas grilla to obowiązkowa potrawa do przygotowania. W tej wersji mamy delikatną polędwiczkę grillowaną w całości z aromatyczną limonkowo – miodową marynatą. Po pokrojeniu w plastry mamy piękną potrawę o wyjątkowym smaku 🙂

Składniki:

1 kawałek polędwiczki wieprzowej (500 g) oczyszczonej z błony
sok z jednej limonki
3 łyżki miodu
1 łyżka oleju
4 ząbki czosnku drobno posiekane
1 papryczka chilli drobno posiekana (bez pestek)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Sok z limonki dokładnie wymieszaj razem z miodem, olejem, czosnkiem, papryczką, solą i pieprzem. Włóż do marynaty mięso, dokładnie natrzyj marynatą i wstaw do lodówki na noc. Po tym czasie wyciągnij polędwiczkę z lodówki godzinę przed grillowaniem. Na rozgrzany ruszt połóż polędwiczkę i powoli piecz z każdej strony, aż uzyska ładny brązowy kolor. Obracaj ją kilkanaście razy aby mieć pewność, że będzie upieczona w środku, od czasu do czasu polewaj mięso marynatą. Taka polędwiczka świetnie nadaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno 🙂

Smacznego!

papryczka chili, proste przepisy, szybki przepis, czosnek, grill, miód, limonka, olej, pieprz, wieprzowina, sól

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 ⁄ 13 =