Gulasz wieprzowy z curry
Gulasze dość często goszczą podczas obiadów bo przygotowanie jest proste, gulasz sam się właściwie gotuje, a często smakuje dużo lepiej na następny dzień. Nie inaczej jest z tą wersją, gdzie dominujący smak daje nam curry, jednak nie przykrywa smaków innych składników. Prosty, przepyszny i pożywny gulasz dla całej rodziny. Świetnie smakuje zarówno z ziemniakami, kaszą, ryżem, kluskami czy też chlebem. Idealne danie dla całej rodziny 🙂
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej pokrojonej w kostkę
1 średnia marchewka pokrojona w półplasterki
1 kawałek pora (biała część) pokrojona w kostkę
2 cebule pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
1 duża czerwona papryka pokrojona w kostkę
3 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
150 g boczku pokrojonego w kostkę
2 łyżki curry
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki słodkiej papryki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Przyprawy wymieszaj razem i dokładnie obtocz nimi karkówkę. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie partiami podsmaż mięso na złoty kolor i przełóż do garnka. Zalej mięso gorącą woda do przykrycia i duś na wolnym ogniu. Na tej samej patelni usmaż boczek na złoty kolor, gdy tłuszcz się wytopi dodaj cebulę, czosnek i por. Podsmaż razem chwilę. Dodaj paprykę i marchewkę i smaż przez 5 minut. Zawartość patelni przenieś do garnka z mięsem. Dodaj ogórki i duś całość pod przykryciem przez około godzinę, aż do miękkości mięsa. Pod koniec dopraw do smaku przyprawami z przepisu. Możesz zagęścić gulasz mąką. Podawaj z posiekaną pietruszką.
Smacznego!