Wieprzowe Siomai (kluski)
Siomai to bardzo popularne pierożki w różnych krajach azjatyckich. Pomysł pochodzi z Chin, ale potrawa ta przyjęła się także na Filipinach. Najczęściej spotyka się tę potrawę w wersji z wieprzowiną, ale też świetnie się sprawdza wersja z grzybami lub kurczakiem. Klasycznie siomai jest robiony z cebulą, ale ja zrobiłam moją wersje z chili i kolendrą. Z dodatkiem sosu chili lub sosu sojowego jest to naprawdę przepyszne danie 🙂
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
3 ząbki czosnku, posiekane
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
1 papryczka chili posiekana
garść kolendry posiekanej
1 średnia marchewka starta na tarce
1 duże jajko
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
domowej roboty wonton wrapper (okrągłe ciasta na Siomai)
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mięso, czosnek, cebulę, chili, marchewkę, jajka, bułkę tartą, sos sojowy, kolendrę, sól i pieprz, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wypełnij środek wonton wrapper jedną łyżką mieszanki mięsnej. Owiń brzegi farszu i spłaszcz wierzch palcami. Powtarzaj tę czynność aż do zużycia składników. Dno naczynia do gotowania na parze wysmaruj olejem. Gotuj na parze kluski przez 10-15 minut (możesz też usmażyć je na głębokim oleju). Podawaj z olejkiem czosnkowym chili 🙂
Smacznego!