Wieprzowe Giniling
Pyszne filipińskie danie z mielonym mięsem wieprzowym duszonym w sosie pomidorowym wraz z warzywami. Mieszanka tych prostych, ale jakże smacznych składników sprawia, że danie jest wyjątkowe, idealne na specjalne okazje. Proste wykonaniu, sycąca, aromatyczna i co najważniejsze bogata w smak potrawa doskonale współgra z ryżem 🙂
Składniki:
500 g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku posiekane
1 cebula pokrojona w kostkę
1 mała marchewka pokrojona w kostkę
1 mały ziemniak pokrojony w kostkę
1 mała czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 mała zielona papryka pokrojona w kostkę
1 szklanka bulionu drobiowego
300 g przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka zielonego groszku
zielone oliwki
½ szklanki rodzynek
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
2 liście laurowe
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Podsmaż cebulę i czosnek, aż cebula stanie się szklista. Dodaj mięso mielone i smaż przez 5 minut aż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Dodaj marchewkę, ziemniaki i paprykę. Całość zalej bulionem, przecierem pomidorowym, dodaj koncentrat pomidorowy, sos sojowy, cukier i liście laurowe. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut aż warzywa będą miękkie. Dodaj groszek, oliwki, rodzynki i gotuj przez kolejne 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.
Smacznego!