Kotlety schabowe w sosie własnym
Schab w sosie własnym to tradycyjne polskie danie lubiane przez wiele osób. Długi czas gotowania sprawia, że mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Świetny pomysł na prosty, aromatyczny i smaczny rodzinny obiad 🙂
Składniki:
500 g schabu wieprzowego
1 cebula pokrojona w kostkę
szklanka gorącej wody (250 ml)
sól i pieprz
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany 18%
olej do smażenia
Przygotowanie:
Schab pokrój na 4-5 plastry i rozbij za pomocą tłuczka. Natrzyj za pomocą palców z obu stron solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni tak aby się lekko dymił. Połóż plastry schabu i smaż z każdej strony przez 1-2 minuty na złoty kolor (jak się lekko przypali też będzie ok, a dzięki temu sos nabierze smaku i koloru). Dodaj cebulę i smaż przez około 2 minuty na mniejszym ogniu. Zalej gorącą wodą na wysokość mięsa (zależy od wielkości patelni), zamieszaj. Za pomocą łyżki pobierz 5 łyżek wody z wywaru do szklanki, będzie to baza do zagęszczenia sosu. Schab z wywarem przykryj i gotuj na małym ogniu przez 40-50 minut do miękkości mięsa. Po tym czasie do szklanki z ostudzonym wywarem dodaj śmietanę i mąkę, dokładnie wymieszaj. Dodaj do patelni z mięsem aby zagęścić sos i wszystko wymieszaj. Gotuj przez około minutę. Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaki z mizerią 🙂
Smacznego 🙂