Pininyahang Manok / Ananasowy kurczak
Na Filipinach bardzo lubimy dodawać do potraw ananas, który świetnie pasuje do różnych mięs. W kuchni polskiej ananasy częściej są wykorzystywane do słodkich ciast, sałatek warzywnych lub sałatek owocowych, w mniejszym stopniu do dań z mięsem. Poniżej znajdziecie pyszny, warzywny, słodkawy przepis na kurczaka z ananasem 🙂
Składniki:
500g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
pół puszki ananasa z zalewą
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 duża marchewka pokrojona w duże paski
1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
2-3 łyżki przyprawy w płynie
1 szklanki mleka
2 ząbki czosnku posiekane
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
olej
⅓ szklanki wody
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Podsmaż cebulę, czosnek aż się zeszklą, dodaj kurczaka i mieszaj od czasu do czasu aż się zarumieni. Dodaj przyprawę w płynie i wymieszaj. Następnie dodaj cukier, seler i zalewę z ananasów. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8-10 minut. Dodaj ziemniaka, marchewkę, wodę i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Wlej mleko, wrzuć paprykę i kawałki ananasa. Przykryj i duś przez 15-20 minut aż kurczak i warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Podawaj z ryżem 🙂
Smacznego!