Patatim
Wieprzowa potrawka duszona w całości, z soczystym i miękkim mięsem wolno gotowanym w sosie sojowym i innymi przyprawami to bardzo popularne filipińskie danie. Dodatek fasolki w sosie pomidorowym dodatkowo wzbogaca smak tego danie. Świetny pomysł na pyszny obiad 🙂
Składniki:
1 golonka
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
2 liście laurowe
3 ziarenka pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
1 puszka fasolki w sosie pomidorowym
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
1 szklanka wody
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Natrzyj golonkę za pomocą soli i pieprzu. Podgrzej olej na średnim ogniu na patelni o grubym dnie, podsmaż wieprzowinę z każdej strony na złoty kolor. Do dużego garnka wlej wodę i podgrzej na średnim ogniu. Przenieś golonkę do drugiego garnka i gotuj. Usuń szumowinę, dodaj czosnek, cebulę liście laurowe, pieprz, ziela angielskie, przykryj i duś przez 30-40 minut aż golonka stanie się miękka. Dodaj sos sojowy, brązowy cukier i wymieszaj. Kiedy woda się zredukuje dodaj fasolę. Przypraw za pomocą soli i pieprzu do smaku. Podawaj z ugotowanym ryżem. 🙂
Smacznego!