Małe naleśniki
Małe naleśniki wyglądające trochę jak płatki to fajna alternatywa na pożywne śniadanie, jak i świetna przekąska. Do tego wygląd tych naleśniczków jest naprawdę słodki, świetnie prezentują się na stole. Z dodatkiem owoców mamy proste, ale niezwykle pyszne danie 🙂
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 duże jajko
3 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 szklanka świeżych malin
1 banan pokrojony w paski
Przygotowanie:
Oddziel białka jajek od żółtek do dwóch różnych misek. Zacznij ubijać białka na sztywno. Ubij żółtko z mąką, cukrem, mlekiem i olejem, aż dobrze się połączą. Dodaj białka i delikatnie złóż, aby się połączyły. Przełóż ciasto na naleśniki do rękawa do wyciskania. Podgrzej patelnię na średnim i małym ogniu. Wyciągnij mini naleśniki i smaż, aż naleśniki zaczną bulgotać. Przełóż na drugą stronę i smaż przez 30 sekund lub 1 minutę. Naleśniki powinny być złocistobrązowe. Przełóż do miski i ułóż maliny, banany lub inne owoce, które lubisz. Możesz też dodać swoje ulubione słodycze i mleko 🙂
Smacznego!