Łosoś ze szparagami to świetny pomysł na sezonowy obiad. Proste, szybkie i aromatyczne danie z wymieszanymi razem smakami ryby i warzyw to świetna kombinacja na zdrowe, pachnące i pożywne danie dla każdego 🙂

Składniki:

500 g filetów z łososia
250 g szparagów
szczypta czosnku granulowanego
szczypta sproszkowanej cebuli
szczypta suszonej bazylii
sól i pieprz
2 łyżki masła
1 łyżeczka oliwy
2 ząbki czosnku posiekane
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
½ łyżeczki suszonego majeranku
szczypta suszonej kolendry
½ łyżeczki suszonego tymianku
3 łyżki soku z cytryny
szczypta cukru
½ szklanki bulionu

Przygotowanie:

Łososia umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego, natrzyj solą, pieprzem, suszoną bazylią, czosnkiem granulowanym i cebulą w proszku. Zamarynuj w przyprawach przez 30 minut aż ryba przejdzie zapachem wszystkich składników. Rozgrzej patelnię i roztop na niej masło, dodaj oliwę. Dodaj łososia i smaż z każdej strony na brązowy kolor. Odstaw na bok. Na tej samej patelni smaż czosnek z oregano, rozmarynem, majerankiem, kolendrą i tymiankiem przez 1-2 minuty. Zalej bulionem i sokiem z cytryny. Dodaj cukier i szparagi. Gotuj przez 10 minut do miękkości warzyw, aż bulion się zredukuje, a szparagi wchłoną część sosu. PRzenieś łososia ponownie na patelnię i delikatnie wymieszaj z sosem. Całość przenieść na talerz. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami 🙂

Smacznego!

szparagi, bulion, masło, kolendra, czosnek, sok z cytryny, oliwa, cebula, oregano, rozmaryn, łosoś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 + 2 =