Kiełbasiane mumie
Szybka, ale sprawiająca uśmiech przekąska przeznaczona na Halloween, ale także na zwykłe imprezy, bo ciasto francuskie razem z kiełbaską tworzą świetny smak, a dodatkowo ketchup i musztarda świetnie uzupełniają te danie 🙂

Składniki:
5 kiełbasek (na przykład kiełbasa śląska)
opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko roztrzepane
biała cebula (na oczy)
pieprz ziarnisty (na oczy)
Przygotowanie:
Kiełbaski przekrój na pół wzdłuż. Pokrój ciasto francuskie w niezbyt grube paski i zawiń kiełbaski na kształt mumii, zostawiając miejsce na oczy. Każdą mumię posmaruj ubitym jajkiem. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C aż mumie troszkę zbrązowieją. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Teraz jest czas na przygotowanie oczów. Pokrój cebulę i wykrój okrągłe kształty. Razem z pieprzem udekoruj mumie, aby miały oczy.
Smacznego!
