Mini czekoladowe serniczki ze spodem oreo
Mały deser, a robi wielką furorę na wszelkich imprezach i poczęstunkach. Proste przygotowanie, łatwo dostępne składniki, a smak powala z nóg. Idealne do kawy czy herbaty, dla dzieci, czy dorosłych, po prostu na każdą okazję dla każdego 🙂
Składniki:
Spód:
12 ciasteczek oreo pokruszonych
3 łyżki masła rozpuszczonego
Masa twarogowa:
1 kg twarogu na sernik w temperaturze pokojowej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
170 g cukru
4 jajka w temperaturze pokojowej
2 czubate łyżki śmietany 18% w temperaturze pokojowej
3 łyżki kakao
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady posiekanej
200 g śmietanki 30%
Przygotowanie:
Wyłóż dwanaście foremek do muffinek wkładkami do babeczek. Połącz zmiażdżone ciasteczka oreo i roztopione masło. Wlej 2 łyżki masy do każdej wkładki do muffinek i mocno docisnąć do dna. W międzyczasie wymieszaj w misce twaróg, jajka, cukier, budyń i śmietanę na gładką masę. Dodaj kakao i delikatnie wymieszaj łopatką lub łyżką. Wlej masę sernikową do przygotowanych foremek ze spodem i posmaruj. Sernik włóż do piekarnika nagrzanego do 150°C (termoobieg) i piecz przez 18-20 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i delikatnie otwórz drzwiczki piekarnika. Sernik pozostaw w środku jeszcze na kilkanaście minut przed wyjęciem i schłodź go w lodówce przez 4 godziny lub najlepiej przez całą noc. Czekając, aż sernik ostygnie, przygotuj polewę. Śmietanę zagotuj w rondelku na średnim ogniu i dodaj czekoladę. Mieszaj, aż dobrze się połączą i zgęstnieją. Na każdy sernik daj 1-2 łyżki polewy i posyp startą czekoladą 🙂
Smacznego!