Pulpety z indyka w kremowym sosie koperkowym i marchewką
Puszyste, delikatne, proste w wykonaniu i smaczne pulpety w wersji lżejszej niż tradycyjne wieprzowe, bo z chudego mięsa indyka. Do tego świetny kremowy sos koperkowy z dodatkiem marchewki, który idealnie komponuje się z pulpetami. Idealny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny 🙂
Składniki:
500 g mięsa mielonego z piersi z indyka
2 ząbki czosnku posiekane
1 cebula posiekana
3 łyżki mąki
1 duże jajko
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 szklanka bulionu drobiowego
1 łyżka masła
marchewka starta na tarce
koperek posiekany
50 g śmietanki 30%
Przygotowanie:
Do średniej miski włożyć mięso mielone, czosnek, cebulę, 2 łyżki mąki, jajko oraz sól i pieprz. Wymieszaj je razem za pomocą rąk. Przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut. Mięso wyjmij z lodówki i uformuj okrągłe pulpety. Odłóż na bok. W garnku zagotuj litr wody. Gdy woda się zagotuje, wrzuć kulki do garnka i gotuj przez 15 minut. Klopsiki gotuję partiami. Wyjmij z garnka i odstaw. Teraz czas na sos. Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pozostałą mąkę i wymieszaj je razem. Wlej bulion i mieszaj, aż mąka się rozpuści. Dodaj marchewki, koperek i śmietanę i gotuj przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj ugotowane klopsiki i gotuj jeszcze przez 5 minut, aby pokryć klopsiki sosem. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!