Słodki i orzeźwiający krem z mango z odrobiną anyżu i kremowo-białym kremem truflowym to świetne połączenie łatwego do przygotowania deseru, by cieszyć się wiosną i pełnym smaku ciastem z rodziną i przyjaciółmi 🙂

Składniki:

Ciasto:

4 duże jajka
½ szklanki mąki pszennej
22 g mąki ziemniaczanej
1 ½ szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka zimnej wody

Krem mango:

250 g puree z mango
60 g cukru
35 g masła
25 g mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki anyżu sproszkowanego
100 g rozpuszczonego masła
250 g śmietanki schłodzonej

Biały krem truflowy:

200 g białej czekolady
375 g mascarpone w temperaturze pokojowej
250 g śmietanki schłodzonej
1/4 szklanki cukru pudru

Beza:

białka z trzech jajek
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ciasto:

Oddziel żółtka od białek. Białka włożyć do miski i mieszać do uzyskania lekkiej, sztywnej piany. Mieszając na najwyższych obrotach miksera, zacznij dodawać łyżkę cukru (każdą kolejną łyżkę należy dodawać dopiero wtedy, gdy wcześniej dodana porcja całkowicie się rozpuści). Do ubitej piany dodaj kolejno żółtka, a na koniec wlej wodę. Przesiej obie mąki i proszek do pieczenia przez sito i dodaj po łyżce do masy. Należy też robić to bardzo delikatnie lub ubijać na niskich obrotach, aby wcześniej ubite białka nie straciły swojej puszystości. Dno prostokątnej formy o średnicy 24×28 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niego ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piecz około 25-30 minut lub do uzyskania suchego patyczka. Wyjmij ciasto z formy i pozwól mu ostygnąć.

Krem mango:

W rondelku umieścić puree z mango, cukier, 35 g masła, mąkę ziemniaczaną i zagotuj na średnim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodaj proszek anyżowy i mieszaj, aż dobrze się połączy i stanie się lekko lepką pastą. Zdejmij z ognia i odstawić do ostygnięcia. Roztopione masło ubij na puszystą masę, do masła dodawaj po łyżce mieszanki z mango, za każdym razem ubijając. Śmietanę ubić na sztywną pianę (w razie potrzeby można dodać więcej cukru). Dodaj go do mieszanki z mango partiami i delikatnie mieszaj, aż dobrze się połączy.

Biały krem truflowy:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Gdy rozpuszczona czekolada ostygnie, dodaj łyżkę mascarpone do roztopionej czekolady, za każdym razem energicznie mieszając. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodawaj partiami do masy czekoladowej, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.

Beza:

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Białka wlej do miski i zmiksuj na sztywną masę. Dodaj po łyżce cukru, cały czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijaj białka przez około 2 minuty. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i mieszaj przez kilka sekund, aż składniki się połączą. Dno prostokątnej formy o średnicy 24×28 cm wyłóż papierem do pieczenia, na który upieczesz bezę. Nałóż na formę masę i piecz przez 20 minut, następnie obniż temperaturę do 100°C i piecz kolejne 20 minut. Wyciągnij z piekarnika i ostudź.

Składanie:

Pokrój ciasto na pół. Krem z białych trufli rozprowadzić równomiernie w jednej części ciasta. Umieść drugą część ciasta. Rozłóż krem z mango i połóż na wierzchu bezę. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny i podawaj 🙂

Smacznego!

anyż, proszek do pieczenia, pieczenie, masło, ciasto, czekolada, kremowy ser, krem, kremowy, jajko, mąka, owoce, mango, piekarnik, mąka ziemniaczana, cukier puder, cukier, śmietanka, słodkości, cukier wanilinowy, wanilia, woda, bita śmietana, biała czekolada

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 5 =