Sernik z biszkoptami Lotus
Serniki są genialne, dają nieograniczone pole do popisu, można wymyślać coraz to kolejne dodatki i mamy smaczny deser. Teraz wpadły mi do ręki herbatniki Biscoff Lotus i nie obawiałam się ich użyć. Dzięki temu powstał wspaniały deser dla całej rodziny 🙂
Składniki:
Ciasto:
235 g herbatników Lotus
½ szklanki rozpuszczonego masła
Nadzienie:
1 kg twarogu na sernik
250 g mascarpone
1 ½ szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki śmietany 12%
200 ml śmietanki 36%
5 dużych jajek
2 łyżki mąki
Polewa:
140 g Lotus Biscoff spread
herbatniki Lotus do dekoracji
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Mieszanina powinna wyglądać jak mokry piasek i trzymać się razem. Przełóż do 23cm okrągłej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie i dociśnij łyżką do dna. Piecz ciasto w temperaturze 180ºC przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. W czystej misce połącz wszystkie składniki na nadzienie. Mieszaj na średnio-wysokich obrotach, aż dobrze się połączą. Nadzienie wylewamy na wcześniej upieczone ciasto i pieczemy 15 minut. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 120ºC i piecz przez kolejne 1 ½ godziny. Po tym czasie lekko otwórz piekarnik i zostaw sernik w środku na około pół godziny. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Gdy sernik ostygnie, umieść pastę Lotus Biscoff w bezpiecznej misce mikrofalowej i podgrzej w kuchence mikrofalowej, aż będzie bardzo płynna i stopiona, trwa to około 40 sekund. Rozprowadź szybko na całej powierzchni sernika w gładką, równą warstwę. Włóż do lodówki na 2-4 godziny. Udekoruj bitą śmietaną i pozostałymi herbatnikami. Pokrój i podawaj 🙂
Smacznego!