Leniwe gołąbki
Klasyczne gołąbki są pracochłonne i nie zawsze ma się na nie czas, dlatego warto zapoznać się z leniwymi gołąbkami, które można nazwać również kotletem mielonym z kapustą. Przygotowanie jest szybkie i proste, a mięso z kapustą w sosie pomidorowym świetnie razem do siebie pasują. Idealny przepis na szybki obiad dla całej rodziny 🙂
Składniki:
500 g mięsa mielonego
300 g kapusty pekińskiej
1 duże jajko
1 cebula pokrojona w kostkę
¾ szklanki kaszy manny
2 szklanki ugotowanego ryżu
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1 łyżka mąki
łyżka posiekanej pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Umyj i poszatkuj kapustę, włóż do durszlaka, posyp solą i dokładnie wymieszaj za pomocą rąk. Odstaw na 10-20 minut, następnie przepłucz i wyciśnij wodę. Do dużej miski przenieś do miski przygotowaną kapustę, mięso, jajko, cebulę, kaszę, ryż i majeranek. Dokładnie wymieszaj, następnie dopraw solą i pieprzem i uformuj 8 okrągłych gołąbków. Podgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Smaż gołąbki z każdej strony aż uzyskają brązowy kolor, a skorupka będzie trzymała w środku soki. Koncentrat pomidorowy dodaj do gotującego się bulionu. Dokładnie wymieszaj, aż koncentrat się rozpuści. Przelej bulion na patelnię z gołąbkami zostawiając pół szklanki na sos. Gotuj przez 20-25 minut, aż płyn się lekko zredukuje. Wymieszaj mąkę z pozostałym bulionem w szklance. Wlej na patelnię i delikatnie mieszaj, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z ziemniakami i ulubioną sałatką 🙂
Smacznego!