Lasagne
Pyszne włoskie danie składające się z płatów makaronu, pysznego mięsa w sosie pomidorowym, beszamelowego sosu i oczywiście z dużą ilością sera. Przygotowanie jest bardzo proste, można ugotować makaron przed układaniem warstw, ale za pomocą tego przepisu lasagna zawsze wychodzi pyszna. Gorąco polecam!
Składniki:
opakowanie makaronu lasagne (u mnie 12 płatów)
500 g mięsa mielonego
500 ml przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów krojonych z zalewą (400 g)
1 duża cebula pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku posiekane
3 łyżki masła
5 łyżek mąki
1 szklanka mleka
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
300 g sera mozzarella startego
100 g żółtego sera startego
5 listków bazylii
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki cukru
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż na szklany kolor przez parę minut. Dodaj czosnek i smaż razem przez minutę. Po tym czasie dodaj mięso, smaż aż mięso zmieni kolor. Całość zalej pomidorami z puszki z zalewą i przecierem pomidorowym. Dodaj liście bazylii, cukier, oregano, sól i pieprz. Możesz też dodać suszonej bazylii. Duś całość bez przykrycia aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Przez ten czas zrób sos beszamelowy. Roztop masło i dodaj mąkę. Smaż przez chwilę, aby powstała zasmażka. Całość zalej mlekiem i energicznie mieszaj aż sos się zagęści. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie wymieszaj. Sery wymieszaj ze sobą. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem i na dno polej bardzo cienką warstwą sosu beszamelowego. Makaronu nie musisz gotować. Następnie układaj warstwy, najpierw makaron, następnie cienka warstwa beszamelu, sos mięsny i ser. Na wierzch daj makaron, pokryj cienką warstwą sosu beszamelowego i posyp obficie serem. Całość przykryj folią aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 20 minut. Po tym czasie zdejmij folię aluminiową i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż ser na wierzchu się zarumieni 🙂
Smacznego!