Wspaniały makaron przygotowany ze smakiem fermentowanych warzyw kimchi. Prosty i smaczny przepis na wykorzystanie tego koreańskiego przysmaku. Razem z boczkiem danie te świetnie smakuje, nadaje się zarówno na kolację jak i na obiad, a smaczny i intensywny smak sprawi, że jedzenie nie będzie nudne 🙂

Składniki:

250 g makaronu noodle
1 cebula, posiekana
100g wędzonego boczku, pokrojone na mniejsze kawałki
20 g cebuli dymki, posiekanej
½ szklanki kimchi, posiekane (przepis)
olej do smażenia
2 jajka ugotowane na miękko pokrojone na pół
ziarna sezamu
szczypiorek

Sos:

1 ząbek czosnku, posiekany
½ łyżeczki suszonego chili (dodaj więcej, jeśli chcesz pikantny sos)
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka pasty chili
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu połącz w małej misce, wymieszaj i odstaw na bok. Ugotuj makaron według instrukcji. Przez ten czas podgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj boczek i smaż przez 5 minut, aż wydzieli się trochę tłuszczu. Dodaj cebulę i smaż, aż cebula będzie miała szklany kolor. Dodaj kimchi i sos, wszystko wymieszaj. Dodaj ugotowany makaron i cebulę dymkę, wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Oprósz za pomocą szczypiorku i ziaren sezamu. Na wierz dodaj jajka. Podawaj 🙂

Smacznego!

boczek, papryczka chili, jajko, czosnek, cebula dymka, miód, kimchi, koreańskie, makaron noodles, olej, szczypiorek, cebula, makaron, sos sojowy, ocet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
9 − 3 =