Domowa biała kiełbasa
Jest to jedna z popularniejszych kiełbas w Polsce, składająca się przeważnie z mięsa wieprzowego. Świetnie nadaje się jako gotowana, pieczona czy też grillowana, a także jest to niezbędny składnik żurku. Pyszna, soczysta, aromatyczna o specyficznym jasnym kolorze kiełbasa zadowoli każde kubki smakowe 🙂
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
½ kg szynki wieprzowej
½ kg łopatki wieprzowej
2 kg boczku wieprzowego bez skóry
10 ząbków czosnku obranych
2 łyżki świeżo mielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu ziołowego
2-3 łyżeczki soli
9 g majeranku (1 opakowanie)
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
600 ml wody z lodówki
około 6 metrów jelit wieprzowych
Przygotowanie:
Karkówkę, szynkę i łopatkę zmiel na dużych oczkach. Boczek razem z czosnkiem zmiel na drobnych oczkach. Wszystkie przyprawy daj do moździerza i razem dokładnie zmiel. Dodaj do zmielonego mięsa i wyrabiaj razem ręcznie przez około 10 minut dodając od czasu do czasu wodę, aby mięso lekko się kleiło. By mieć pewność, że mięso jest odpowiednio doprawione usmaż kawałek na patelni i spróbuj. Gdy już mięso będzie Ci odpowiadało, wstaw je do lodówki. Przez ten czas przygotuj jelita. Przepłucz je dokładnie (także w środku) w ciepłej wodzie. Następnie wstaw do miski i zalej ciepłą wodą. Pozostaw na 30 minut. Po tym czasie wylej wodę i znów zalej jelita ciepłą wodą. Tym razem pozostaw na 1 ½ godziny. Przygotuj maszynkę do mięsa z końcówką do nabijania kiełbasy. Końcówkę nasmaruj olejem i nasuń na nią jelito, zostawiając jakieś 4 centymetry aby móc związać je. Włącz maszynkę, nakładaj mięso i nabij na jelito (tę czynność warto zrobić we dwie osoby). Trzeba uważać, by nie nabić jelito za mocno lub za słabo, samemu wyczujesz. Każde pęto zwiąż i następnie delikatnie skręć, aby uzyskać kiełbaski o odpowiedniej długości. Czynność należy wykonać aż do zużycia mięsa. Kiełbasę taką można mrozić lub zjeść po uprzedniej obróbce cieplnej 🙂
Smacznego!