Domowe chlebki Naan
Chlebki Naan to proste i smaczne pieczywo pochodzenia indyjskiego świetnie pasujące do dań z curry, tikka masala lub ze zwykłymi dodatkami jak kolendra. Co najważniejsze, pieczywo te przygotowuje się na patelni, a nie w piekarniku, dzięki czemu ma charakterystyczne plamki i smak. Świetne danie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci 🙂
Składniki:
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki miodu
1 opakowanie suchych drożdży
3 ½ szklanki mąki
¼ jogurtu naturalnego
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
4 łyżki masła
3 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżka posiekanej kolendry
Przygotowanie:
Połącz ciepłą wodę z miodem i mieszaj, aż miód się rozpuści. Przenieś mieszankę do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Pozostaw na 10 minut aż drożdże się spienią. Dodaj mąkę, jogurt, sól, proszek do pieczenia i jajko. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Wyjmij ciasto z miski i za pomocą rąk uformuj kulkę. Nasmaruj miskę olejem, włóż do niej ciasto i przykryj ściereczką. Przenieś w ciepłe miejsce,aby ciasto drożdżowe wyrosło przez około godzinę. Przez ten czas w małym rondelku roztop masło. Dodaj czosnek i gotuj przez 1-3 minuty, aż zaczniesz czuć intensywny zapach. Zdejmij z ognia. Odcedź, aby pozbyć się czosnku. Odstaw. Kiedy ciasto będzie gotowe wyłóż je na posypany mąką blat. Podziel ciasto na 8 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę. Rozwałkuj ciasto na owalny kształt o grubości mniej więcej pół centymetra. Posmaruj każdy kawałek ciasta wcześniej przygotowanym masłem czosnkowym. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj kawałek ciasta i smaż przez 1-2 minuty aż ciasto zacznie bulgotać i zmieni kolor na brązowo – złoty. Odwróć ciasto i ponownie smaż. Przenieś Naan na talerz i przykryj ręcznikiem. Powtórz proces dla wszystkich kawałków ciasta. Przykryj upieczone ciasto aż do podania, by ciasto nie wyschło. Podawaj ze świeżą kolendrą.
Smacznego!