Chlebki Naan to proste i smaczne pieczywo pochodzenia indyjskiego świetnie pasujące do dań z curry, tikka masala lub ze zwykłymi dodatkami jak kolendra. Co najważniejsze, pieczywo te przygotowuje się na patelni, a nie w piekarniku, dzięki czemu ma charakterystyczne plamki i smak. Świetne danie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci 🙂 

Składniki:

1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki miodu
1 opakowanie suchych drożdży
3 ½ szklanki mąki
¼ jogurtu naturalnego
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
4 łyżki masła
3 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżka posiekanej kolendry

Przygotowanie:

Połącz ciepłą wodę z miodem i mieszaj, aż miód się rozpuści. Przenieś mieszankę do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Pozostaw na 10 minut aż drożdże się spienią. Dodaj mąkę, jogurt, sól, proszek do pieczenia i jajko. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Wyjmij ciasto z miski i za pomocą rąk uformuj kulkę. Nasmaruj miskę olejem, włóż do niej ciasto i przykryj ściereczką. Przenieś w ciepłe miejsce,aby ciasto drożdżowe wyrosło przez około godzinę. Przez ten czas w małym rondelku roztop masło. Dodaj czosnek i gotuj przez 1-3 minuty, aż zaczniesz czuć intensywny zapach. Zdejmij z ognia. Odcedź, aby pozbyć się czosnku. Odstaw. Kiedy ciasto będzie gotowe wyłóż je na posypany mąką blat. Podziel ciasto na 8 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę. Rozwałkuj ciasto na owalny kształt o grubości mniej więcej pół centymetra. Posmaruj każdy kawałek ciasta wcześniej przygotowanym masłem czosnkowym. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj kawałek ciasta i smaż przez 1-2 minuty aż ciasto zacznie bulgotać i zmieni kolor na brązowo – złoty. Odwróć ciasto i ponownie smaż. Przenieś Naan na talerz i przykryj ręcznikiem. Powtórz proces dla wszystkich kawałków ciasta. Przykryj upieczone ciasto aż do podania, by ciasto nie wyschło. Podawaj ze świeżą kolendrą.

Smacznego!

proszek do pieczenia, pieczywo, masło, kolendra, proste przepisy, jajko, szybki przepis, mąka, czosnek, miód, indyjskie, sól, woda, drożdże, jogurt

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 16 =