Kimchi to koreańska przystawka pasująca do wielu różnych dań. Świetnie także sprawdza się jako składnik dania z makaronem, ryżem lub baza na zupę. Przeważnie potrawa ta jest ostra dzięki sproszkowanego chili, ale smak zależy od upodobań osoby przygotowującej. Zapraszam na spróbowanie mojej wersji Kimchi 🙂

Składniki:

250 g kapusty pekińskiej
1 łyżka soli
3 łyżki chili w proszku
4 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka przyprawy uniwersalnej w płynie
2 ząbki czosnku posiekane
½ łyżki świeżego imbiru, startego
2 średnie marchewki posiekane
40 g cebuli dymki pokrojonej w kostkę

Przygotowanie:

Poszatkuj kapustę na jedno centymetrowe kawałki. Włóż do dużej miski i oprósz solą. Za pomocą dłoni wymieszaj kapustę z solą. Odstaw na godzinę. Wyciśnij wodę z kapusty tak, aby woda pozostała w misce. Do kapusty z wodą dodaj chili, słodką paprykę, przyprawę uniwersalną w płynie, czosnek i imbir. Wymieszaj za pomocą ręki, aby składniki i przyprawy się połączyły. Dodaj marchewkę i cebulę i dokładnie wymieszaj. Zawartość przenieś do słoika tak, aby został 1 cm miejsca w słoiku i zakręć słoik. Pozostaw w chłodnym miejscu bez dostępu światła słonecznego na 2-5 dni, aby potrawa fermentowała. Po fermentacji wstaw do lodówki na tydzień i potrawa jest gotowa. Kimchi robione tą metodą można przechowywać przez 2-3 miesiące.

Smacznego!

marchewka, papryczka chili, kapusta pekińska, czosnek, imbir, cebula dymka, koreańskie, sól

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 15 =