Przepis na jeden z ulubionych świątecznych dań mojego męża, który przypomina mu smak dzieciństwa. Niezwykle prosty i smaczny przepis na śledzia, idealny jako przystawka czy też przekąska 🙂

Składniki:

400-500 g filetów śledziowych a’la matias (jeśli mamy matiasy to oczywiście też się nadadzą)
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 jabłko (ja użyłam słodkie szampion) pokrojone w drobną kostkę
4 łyżki majonezu
½ łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta suszonego lubczyku
szczypta suszonej zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Śledzie włóż do zimnej wody na półtorej godziny (zmieniając wodę co 30 minut) aby pozbyć się nadmiar słonego smaku. Filety osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Majonez wymieszaj z przyprawami (zamiast przypraw możesz użyć któryś z sosów sałatkowych, na przykład czosnkowy). Do majonezu dodaj jabłka, cebulę i całość dokładnie wymieszaj. Na śledzie nałóż warstwę majonezowego sosu, tak aby przykryć rybę. Wstaw danie do lodówki na godzinę, aby się przegryzło.

Smacznego!

jabłko, proste przepisy, ryba, czosnek, herring, lovage, majonez, cebula, pietruszka, pieprz, sól

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 × 16 =