Śledź pod pierzynką z jabłkiem, cebulą i majonezem
Przepis na jeden z ulubionych świątecznych dań mojego męża, który przypomina mu smak dzieciństwa. Niezwykle prosty i smaczny przepis na śledzia, idealny jako przystawka czy też przekąska 🙂
Składniki:
400-500 g filetów śledziowych a’la matias (jeśli mamy matiasy to oczywiście też się nadadzą)
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 jabłko (ja użyłam słodkie szampion) pokrojone w drobną kostkę
4 łyżki majonezu
½ łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta suszonego lubczyku
szczypta suszonej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Śledzie włóż do zimnej wody na półtorej godziny (zmieniając wodę co 30 minut) aby pozbyć się nadmiar słonego smaku. Filety osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Majonez wymieszaj z przyprawami (zamiast przypraw możesz użyć któryś z sosów sałatkowych, na przykład czosnkowy). Do majonezu dodaj jabłka, cebulę i całość dokładnie wymieszaj. Na śledzie nałóż warstwę majonezowego sosu, tak aby przykryć rybę. Wstaw danie do lodówki na godzinę, aby się przegryzło.
Smacznego!