Ryba po grecku
Tradycyjne polskie danie podawane zarówno na zimno jak i na ciepło. Najczęściej potrawa ta jest przygotowywana podczas Świąt Bożego Narodzenia. Są to filety ryby podawane z pysznym, warzywnym sosem. Co ciekawe, ryba ta nie ma z Grecją nic wspólnego, choć tam też podaje się rybę z warzywami 🙂
Składniki:
500 g filetu z dorsza bez skórki
2 średnie marchewki obrane i starte na tarce
1 mały korzeń pietruszki obrany i starty na tarce
50 g selera obranego i startego na tarce
1 cebula pokrojona w kostkę
4 cm białej części pora pokrojonego w kostkę
100 g koncentratu pomidorowego
2 szklanki wody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki bazylii
½ łyżeczki słodkiej papryki
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
olej do smażenia
zielona pietruszka do dekoracji
1 jajko roztrzepane
mąka do obtoczenia
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler włóż do garnka. Zalej woda i doprowadź do wrzenia. Dodaj sól i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj razem jeszcze przez 5 minut. Odlej 10 łyżek wywaru i dodaj do koncentratu pomidorowego, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z porem. Dodaj zawartość garnka razem z wywarem oraz wymieszany koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj. Dodaj oregano, sól, pieprz, bazylię i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj i gotuj, aż wywar lekko odparuje, a sos lekko się zagęści. Przez ten czas usmaż rybę. Pokrój filet na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące, potem w jajku, następnie ponownie w mące i od razu przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż z każdej strony na złoty kolor i wstaw do naczynia żaroodpornego. Rybę przykryj gorącymi warzywami. Możesz danie przygotować dzień przed, a potem podgrzać je w piekarniku.
Smacznego!