Tradycyjne polskie danie podawane zarówno na zimno jak i na ciepło. Najczęściej potrawa ta jest przygotowywana podczas Świąt Bożego Narodzenia. Są to filety ryby podawane z pysznym, warzywnym sosem. Co ciekawe, ryba ta nie ma z Grecją nic wspólnego, choć tam też podaje się rybę z warzywami 🙂

Składniki:

500 g filetu z dorsza bez skórki
2 średnie marchewki obrane i starte na tarce
1 mały korzeń pietruszki obrany i starty na tarce
50 g selera obranego i startego na tarce
1 cebula pokrojona w kostkę
4 cm białej części pora pokrojonego w kostkę
100 g koncentratu pomidorowego
2 szklanki wody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki bazylii
½ łyżeczki słodkiej papryki
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
olej do smażenia
zielona pietruszka do dekoracji
1 jajko roztrzepane
mąka do obtoczenia

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler włóż do garnka. Zalej woda i doprowadź do wrzenia. Dodaj sól i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj razem jeszcze przez 5 minut. Odlej 10 łyżek wywaru i dodaj do koncentratu pomidorowego, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z porem. Dodaj zawartość garnka razem z wywarem oraz wymieszany koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj. Dodaj oregano, sól, pieprz, bazylię i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj i gotuj, aż wywar lekko odparuje, a sos lekko się zagęści. Przez ten czas usmaż rybę. Pokrój filet na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące, potem w jajku, następnie ponownie w mące i od razu przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż z każdej strony na złoty kolor i wstaw do naczynia żaroodpornego. Rybę przykryj gorącymi warzywami. Możesz danie przygotować dzień przed, a potem podgrzać je w piekarniku.

Smacznego!

ziele angielskie, bazylia, liść laurowy, marchewka, boże narodzenie, cod, proste przepisy, jajko, ryba, mąka, por, olej, cebula, oregano, pietruszka, pieprz, sól, seler naciowy, sos pomidorowy, pomidor, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 ⁄ 15 =