Idealne ciasteczka piernikowe na różne okazje. Przepis ten pozwala nam upiec przepyszne pierniczki o kształcie, jakim chcemy. Dekorowanie takich ciastek to czysta frajda zarówno dla najmłodszych, jak i dorosłych 🙂

Składniki:

250 g miodu
250 g cukru (najlepiej trzcinowy)
100 g masła
600 g mąki
4 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżka kakao
1 łyżka sody
2 łyżki wody
1 duże jajko

Przygotowanie:

Miód, cukier i masło umieść w rondelku i podgrzej na małym ogniu. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę, zdejmij rondelek z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Mąkę przesiej do miski razem z kakao i przyprawą do pierników. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wodę wymieszaj z sodą oczyszczoną i dodaj do mąki. Teraz dodaj mieszankę miodu do mąki, dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto na jednolitą masę. Zwiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż 2-3 duże blachy do pieczenia pergaminem lub silikonowymi matami do pieczenia. Obficie oprósz mąką powierzchnię roboczą, a także ręce i wałek do ciasta. Rozwałkuj prostokąt na grubość 4 mm cala. Pokrój w kształty. Umieść kształty w odległości 1 cm od siebie na przygotowanych blachach do pieczenia. Ponownie rozwałkuj skrawki ciasta, aż całe ciasto zostanie uformowane. Powtórz, aż do zużycia całego ciasta. Piecz ciasteczka przez około 9-10 minut. Jeśli foremki do ciastek są mniejsze niż 4 cm, piecz przez około 8 minut. Jeśli foremki do ciastek są większe niż 4 cm, piecz przez około 11 minut. Pamiętaj, że im dłużej ciasteczka się pieczą, tym będą twardsze i bardziej chrupiące. Pozwól ciasteczkom ostygnąć przez 5 minut na blasze. Przenieś na stojak do chłodzenia, aby całkowicie ostygł. Po całkowitym ostygnięciu udekoruj według uznania. Ciastka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia 🙂

Smacznego!

masło, kakao, boże narodzenie, jajko, mąka, piernik, miód, piekarnik, soda, cukier, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 ⁄ 6 =