Chrupiący kurczak czosnkowy
Świetny sposób na soczystego kurczaka o posmaku czosnku z wykorzystaniem chleba (nada się nawet lekko czerstwy). Proste składniki, bardzo szybkie wykonanie, a smak nieziemski. Jeśli znudził Ci się klasyczny smażony kurczak, to wypróbuj tę wersję

Składniki:
2 piersi z kurczaka (400g)
2-3 grube kromki razowego chleba
2 ząbki czosnku
pół cytryny
1 łyżka oliwy
olej do smażenia
Przygotowanie:
Za pomocą blendera zmiel chleb z czosnkiem. Kurczaka włóż pomiędzy papier do pieczenia i za pomocą wałka ubij na cieńszy kawałek. Polej jedną stroną oliwą i oprósz mieszanką chleba i czosnku. Ponownie przykryj za pomocą papieru do pieczenia i ponownie ubij wałkiem, aby chleb wszedł w kurczaka. Powtórz czynność z drugiej strony. Smaż kurczaka na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony. Przenieś na talerz. Oprósz solą i pieprzem do smaku oraz polej sokiem z cytryny. Podawaj z ulubioną sałatą.
Smacznego!
