Sajgonki, czy też lumpia, cieszą się dużą popularnością na Filipinach. Tym razem pokażę Wam inną opcję na tę pyszną przystawkę z dodatkiem krewetek, świeżych warzyw oraz ukrytego w środku makarony ryżowego 🙂

Składniki:

papier ryżowy
1 mała miska makaronu ryżowego, ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu i schłodzonego
15 małych krewetek oczyszczonych i ugotowanych
1 średnia marchewka pokrojona w cienkie paski
½ czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
1 ogórek pokrojony w cienkie paski
1 awokado pokrojone w cienkie paski
liście świeżej kolendry, posiekane

Przygotowanie:

Przygotuj wszystkie składniki na stole. W misce z ciepła wodą namocz papier ryżowy przez 2 sekundy i przenieś na plastikową deskę. Na środku płata połóż 2-3 krewetki. Dodaj łyżkę makaronu ryżowego. Dodaj trochę marchewki, ogórka, awokado, kolendry i papryki. Zamknij obie krawędzie papieru ryżowego, naciśnij i zwiń, aby upewnić się, że wypełnienie nie jest luźne. Umieść na talerzu do serwowania. Powtarzaj cały proces aż do wyczerpania składników. Podawaj z sosem orzechowym 🙂

Smacznego!

awokado, papryka, marchewka, kolendra, ogórek, makaron ryżowy, krewetki, wrapper

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 8 =