Nachosy w stylu filipińskim
Przepis znam od mojej Mamy, która często przygotowywało takie danie dla całej rodziny lub dla gości podczas różnych uroczystości. Świetny dodatek do piwa, ale także idealna przekąska zarówno dla starszych dzieci jak i dla dorosłych 🙂
Składniki:
1 opakowanie nachosów lub chipsów tortilla (np. o serowym smaku)
500 g mielonego mięsa wieprzowego
1 średnia czerwona cebula posiekana
2 ząbki czosnku posiekane
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1 średni ogórek pokrojony w kostkę
1 duży pomidor pokrojony w kostkę
1 biała cebula pokrojona w kostkę
5 kawałków sałaty lodowej posiekanej
½ szklanki startego sera
2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Na średnim ogniu rozgrzej olej na patelni. Usmaż cebulę i czosnek, aż staną się szkliste. Dodaj mięso mielone i smaż je rozdrabniając. Gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodaj pomidory z puszki oraz obie papryki. Wymieszaj i gotuj, aż płyn się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż nachosy do naczynia, polej mięsem, połóż warzywa i posyp serem. Skrop dodatkowo majonezem.
Smacznego!
Thanks for sharing this amazing recipe.my family loved it.will be sharing this recipe with my friends.they will like it.