Ciasto wielkanocne
Wielkanoc nie będzie kompletna bez czegoś słodkiego. A ponieważ wszyscy uwielbiają ciasta, oto prosty przepis, który zaspokoi Twoje słodycze i uszczęśliwi dzieci 🙂
Składniki:
3 jajka
6 łyżki cukru
3 łyzki mąki
Lukier:
150 g śmietanki 30% (zimnej)
3 łyżki cukru pudru
50 g czekolady startej (do dekoracji)
czekoladowe jajka (do dekoracji)
Przygotowanie:
Oddziel białko od żółtka i włóż do dwóch różnych miseczek. Zacznij mieszać białka od niskich obrotów do wysokich, aż staną się białe i puszyste. Dodaj 3 łyżki cukru, ponownie wymieszaj i odstaw. Ubij żółtka, dodaj kolejne 3 łyżki cukru i kontynuuj mieszanie, aż uzyska bladożółty kolor. Mąkę przesiej i wymieszaj, aż dobrze się połączą. Dodaj białka i złóż je razem za pomocą łopatki, aż stanie się miękkie i gładkie ciasto. Umieść na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 160ºC przez 25 minut.
Wierzch:
W misce wlej śmietanę i mieszaj, aż stanie się puszysta. Przesiej cukier puder i kontynuuj mieszanie, aż stanie się pienisty. Przełóż na wierzch ciasta. Udekoruj go cienko posiekaną czekoladą na środku (jak gniazdo) i włóż czekoladowe cukierki jajeczne.
Smacznego!