Tort bezowy dacquoise
Dacquoise to francuski deser, oryginalnie składający się z warstw bezy orzechowej i bitej śmietany na maślanym spodzie z ciasteczek. Ten przepis składa się z biszkoptu kakaowego, wypełnionego kremem kajmakowym, orzechami, daktylami (opcjonalnie) i oczywiście chrupiącą warstwową bezą, które razem tworzą pyszny mieszany smak. Idealne na świąteczny deser!
Składniki:
Ciasto kakaowe:
3 duże jajka
160 g cukru
70 ml oleju
70 ml wody
20 g kakao
120 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
3 białka dużych jaj
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem krówkowy:
500 g mascarpone, schłodzone
400 g śmietanki 30%, schłodzonej
250 g kajmaku
100 g orzechów, użyłam mieszanki migdałów, orzechów włoskich i orzeszków ziemnych
100 g rodzynek (opcjonalnie)
Dodatkowo:
Kakao do posypania
Przygotowanie:
Ciasto kakaowe:
Wyłóż spód prostokątnej formy o wymiarach ok. 35×24 cm papierem do pieczenia. Do miski przesiać kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Odłożyć na bok. W misie miksującej ubij jajka z cukrem na dużej prędkości przez 5 minut lub do uzyskania jasnej i kremowej masy. Kontynuuj miksowanie, dolewaj powoli lej, a następnie wodę. Mieszaj na dużej prędkości, aż składniki będą dobrze wymieszane. Dodaj suche składniki i mieszaj, aż dobrze się połączą. Ciasto wlej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20-25 minut lub do momentu, aż wbita wykałaczka będzie sucha. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyjmij ciasto z formy. Formę umyj, osusz i ponownie wyłóż papierem do pieczenia, aby przygotować bezę (jeśli masz dwie formy to możesz użyć drugiej)
Beza:
Białka ubij na sztywną pianę. Kontynuuj miksowanie na wysokich obrotach, dodając po 1 łyżce cukru. Pod koniec miksowania dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Bezę wylej do przygotowanej formy do pieczenia i rozprowadź. Piecz w nagrzanym piekarniku około 1 godziny, aż beza lekko się zarumieni i będzie chrupiąca, w temperaturze 130°C. Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie, a następnie ostrożnie oddziel bezę od papieru do pieczenia.
Krem krówkowy:
Daktyle i orzechy pokrój na małe kawałki i odłóż na bok. Do miski włóż zimną śmietankę i zimne mascarpone, miksuj, aż masa będzie sztywna i puszysta. Następnie zmniejsz prędkość miksera na wolne obroty i stopniowo dodawaj po łyżce kajmaku, aż składniki się połączą. Na koniec delikatnie wymieszaj szpatułką posiekane daktyle i orzechy.
Złożenie:
Do formy włóż ciasto kakaowe. Równomiernie rozprowadź krem krówkowy. Na wierzch połóż bezę i lekko dociśnij. Ciasto schłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Posyp kakao i podawaj 🙂
Smacznego!