Zupa ogórkowa
Na Filipinach nie jadamy zupy na bazie ogórków, dlatego dość mocno byłam zdziwiona że w Polsce jest to tradycyjne danie. Pierwszy raz zjadłam tę zupę u szwagierki i od razu ją pokochałam. Potrawa ta jest trochę pracochłonna, ale mimo wszystko prosta w przygotowaniu. Efekt końcowy zwala z nóg dlatego gorąco polecam 🙂
Składniki:
700 g żeberek pokrojonych na mniejsze kawałki
1 udko kurczaka
2 ½ l zimnej wody
2 średnie marchewki starte na tarce
2 małe pietruszki pokrojone w kostkę
1 kawałek pora
1 cebula pokrojona w kostkę
¼ selera pokrojonego w kostkę
6-7 średnich ogórków konserwowych startych na tarce
5 ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę
4 łyżki śmietanki 30%
½ łyżeczki soli
½ łyżki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżka vegety lub kucharka lub po prostu przyprawy uniwersalnej
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Żeberka i udko zalej zimną wodą, dodaj sól i na wolnym ogniu zagotuj. Pozbądź się szumowiny i dodaj por, pietruszkę, marchewkę i seler. Na patelni podsmaż cebulę na szklany kolor i dodaj do zupy. Dodaj lubczyk, vegetę i pieprz. Zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie dodaj ziemniaki i gotuj przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie dodaj ogórki i zagotuj zupę. Gotuj razem przez 5 minut. Dodaj śmietankę i ponownie zagotuj. Jeśli jest taka potrzeba dopraw zupę do smaku. Jeśli chcesz lekko kwaśniejszą zupę to możesz dodać więcej ogórków lub zalewę z ogórków 🙂
Smacznego!