Crispy Pata to tradycyjne filipińskie danie składające się z świńskich nóg, ale świetnie nadaje się na tę potrawę golonka. Mięso wieprzowe smażone w głębokim oleju tworzą niesamowicie pyszne danie z soczystym mięsem i idealnie chrupiącą skórką. Potrawa ta jest specjalnie ważna dla mnie, bo razem z moim mężem jedliśmy Crispy Pata podczas naszej wspólnej wyprawy do Manili 🙂

Składniki:

2 duże golonki
½ łyżeczki pieprzu ziarnistego
1 łyżka soli
3 ząbki czosnku zmiażdżone
1 średnia czerwona cebula pokrojona w ćwiartki
3 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
5 szklanek wody
3 szklanki oleju

Przygotowanie:

Włóż golonki do dużego garnka. Dodaj ziarnisty pieprz, łyżeczkę soli, czosnek, cebulę i ziele angielskie. Zalej wodą, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez godzinę, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyciągnij mięso z garnka. Przenieś do durszlaka na godzinę do ostygnięcia i osuszenia. Ostudocze golonki natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej olej na średnim ogniu na głębokiej patelni. Smaż jedną stronę golonki na chrupiący i złoty kolor w głębokim oleju, a następnie usmaż tak samo drugą stronę. Podawaj z kiszoną papają lub kiszoną kapustą, sosem sojowym oraz octem jako dip.

Smacznego!

azjatyckie, liść laurowy, filipińskie, czosnek, olej, cebula, pieprz, golonka, wieprzowina, sól, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 + 16 =