Tort naleśnikowy z mięsem
Tort naleśnikowy to idealny sposób na uroczysty obiad lub kolację dla całej rodziny. Smakuje świetnie, na stole prezentuje się bardzo dobrze, a do tego przygotowanie takiego tortu wcale nie jest trudne. Rodzina będzie zachwycona i najedzona 🙂
Składniki:
Naleśniki:
1 ¾ szklanki mąki
½ łyżeczki cukru
szczypta soli
2 duże jajka
2 szklanki mleka
olej do smażenia
Farsz mięsny:
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 duża cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku posiekane
100 g pieczarek pokrojonych w paski
2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
2 ½ łyżeczki suszonej bazylii
2 ½ łyżeczki suszonego oregano
sól i pieprz
2 średnie marchewki starte
olej do smażenia
250 g startego żółtego sera
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj naleśniki. Wszystkie składniki poza olejem wymieszaj w misce, aż składniki się wymieszają i stworzą gładką masę. Podgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj niewielką ilość oleju (możesz posmarować olejem patelnię za pomocą silikonowej szczoteczki). Wlej około ¼ szklanki ciasta na patelnię i obracaj na boki aby ciasto pokryło całą powierzchnię. Smaż z każdej strony przez 1-2 minuty. Przenieś naleśnik na talerz. Powtarzaj proces do wyczerpania ciasta, mi wyszło 10 naleśników. Odłóż na bok. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Przez ten czas przygotuj mięsny farsz. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę i czosnek, smaż razem aż cebulą uzyska szklany kolor. Dodaj pieczarki i smaż, aż z pieczarek ubędzie woda i zmienią kolor na brązowy. Dodaj mięso i smaż razem przez 5-8 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj marchewkę, oregano i bazylię i wymieszaj. Dodaj pomidory w puszce i ponownie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Połóż jeden naleśnik na dno naczynia do pieczenia. Następnie dodaj 2-3 łyżki mięsnego farszu i równomiernie rozprowadź na wierzch naleśnika. Posyp niewielką ilością sera i przykryj naleśnikiem. Potem daj ponownie farsz mięsny i ser. Powtarzaj proces aż do wyczerpania naleśników. Wierzch tortu posyp serem w ilości, jakiej chcesz. Piecz przez 25 min. Tort jest gotowy do podania (lepiej odczekać aż trochę wystygnie by się nie poparzyć).
Smacznego!