Klasyczne gofry
Prosty przepis na pyszne i chrupiące gofry niczym z ulubionej budki z goframi. Świetny sposób na popołudniowy deser, lub słodkie śniadanie. Z dodatkiem owoców, cukru pudru, czy też bitej śmietany zasmakujemy kawałka nieba na ziemi 🙂

Składniki:
2 szklanki mąki
½ łyżeczki soli
2 łyżki cukru
2 duże jajka
1 ½ szklanki mleka
⅓ szklanki rozpuszczonego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Rozgrzej gofrownicę. Oddziel jajka od żółtek. Żółtka przenieś do miski, dodaj mąkę, cukier, sól, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Ubij białka na puszystą i sztywną pianę. Powoli dodaj puszyste białka do wcześniej przygotowanego ciasta i delikatnie wymieszaj. Wlej ciasto do gofrownicy i piecz aż będą złote i chrupiące. Posyp cukrem pudrem, polej syropem klonowym i podawaj z ulubionymi owocami 🙂
Smacznego!