Świąteczne jajka faszerowane
Jeśli chodzi o święta to jajka bardziej kojarzą się z Wielkanocą, ale świetnie sprawdzają się także na Boże Narodzenie. Przepis jest wyjątkowo prosty, a naprawdę pyszny. Jajka świetnie sprawdzą się jako przekąska, przystawka czy też jako jedno z dań na wigilijny stół 🙂
Składniki:
6 ugotowanych jajek
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka mascarpone
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Do ozdoby:
nasiona granatu
gałązki świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Przygotuj jajka na twardo, gotując je na kuchence w dużym rondlu. Jajka przełóż z gorącej wody łyżką cedzakową do dużej miski i natychmiast zalej je zimną wodą z lodem. Ugotowane, ostudzone jajka obierz i przekrój na pół. Usuń żółtko z białek i włóż żółtka do robota kuchennego. Żółtko ubijaj, aż stanie się kremowe i puszyste, a jego konsystencja będzie gładsza. Dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny, mascarpone, sól i pieprz i dalej mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Wciśnij nadzienie do białek jaj. Udekoruj pestkami granatu i małymi gałązkami rozmarynu.
Smacznego!