Pyszny i łatwy przepis na zimowe ciasto, gdzie mandarynki są najbardziej soczyste. Ciasto bochenkowe o świeżym smaku mandarynki z polewą ze słodko-owocowej mandarynki. Proste i świąteczne ciasto idealne na podwieczorek 🙂

Składniki:

Ciasto:

190 g mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g cukru
½ łyżeczki soli
3 duże jajka
150 g masła
1 łyżeczka skórki z mandarynki
⅓ szklanki świeżego soku z mandarynki
1 łyżki miodu
50 g orzechy włoskie, grubo posiekane

Glazura:

2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z mandarynki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Natłuść formę do pieczenia i posyp ją cienką warstwą cukru (pomoże to uzyskać chrupiącą konsystencję na zewnątrz). Rozpuść masło w małym rondlu na małym ogniu. Po rozpuszczeniu odstaw do ostygnięcia. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól, wymieszaj. Zrób wgłębienie na środku i dodawaj po jednym jajku i ugniataj, aż masa dobrze się połączy. Wymieszaj roztopione masło, skórkę, sok i miód, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie. Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia na kilka minut i wyjmij z formy, gdy jest jeszcze gorące. Pozostaw do ostygnięcia. Wymieszaj cukier puder z sokiem z mandarynki, polej nim wystudzone ciasto, pokrój i podawaj 🙂

Smacznego!

proszek do pieczenia, masło, boże narodzenie, wielkanoc, proste przepisy, jajko, mąka, miód, piekarnik, sól, cukier, tangerine juice, tangerine zest, tangerine, orzech włoski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 25 =