Ptysie z kremem karmelowym
Nie znam osoby, która nie lubi ptysie, bo te ciastka są po prostu genialne. Świetne ptysiowe ciasto i słodki, aksamitny krem. Przepis ten lekko ulepsza ptysie dzięki świetnie pasującym kajmakową i genialnej kruszące. Kruszonka tak podkreśla smak ciasta, że pierwsza partia została zjedzona bez kremu przez moją rodzinę 😀
Kruche ciasto:
Składniki:
65 g miękkiego masła
85 g mąki
80 g brązowego cukru
Przygotowanie:
Do miski przełóż masło, mąkę i cukier. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie. Wstaw do lodówki na 15 minut. Po tym czasie przełóż ciasto na papier do pieczenia i rozwałkuj, by było bardzo cienkie.
Ptysie:
Składniki:
170 ml mleka
70 g masła
1 ½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
100 g mąki
3 jajka
Przygotowanie:
W garnku podgrzej masło, mleko, sól i cukier aż do rozpuszczenia masła. Zagotuj mleko i zdejmij z ognia, dodaj mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Wstaw rondel na ogień, żeby ciasto osuszyć, cały czas mieszaj. Następnie przenieś ciasto do miski i odstaw na 5 minut, aby ostygło. Ubij jajka na pianę i dodaj do ciasta, ubijaj ciasto łyżką. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij krążki z ciasta ptysiowego o średnicy 5 cm. Na ciasto ptysiowe nałóż wycięte kruche ciasto o tej samej średnicy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez około 35 minut. Od czasu do czasu otwieraj piekarnik aby pozbyć się pary.
Karmelowy krem:
Składniki:
200 ml śmietanki 36%
250 g karmelowego mascarpone
cukier puder do smaku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
cukier puder do ozdoby
Przygotowanie:
Mocno schłodzoną śmietankę wlej do metalowej miski, dodaj mascarpone i zmiksuj. Cały czas ubijając dodawaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Krem przełóż do rękawa cukierniczego.
Złożenie:
Składniki:
1 puszka kajmaku lub karmelu
Przygotowanie:
Każdy ptyś przekrój na pół. Wypełnij dno kremem. Umieść łyżeczkę kajmaku na środku śmietany. Delikatnie przykryj drugą połową ciasta ptysiowego tak, by kruszonka była na górze. Posyp cukrem pudrem i udekoruj kajmakiem 🙂
Smacznego!