Ciasteczka owsiane z czekoladą
Kiedy powiedziałam mężowi, że upiekę ciastka to się ucieszył, ale kiedy dodałam, że będą to ciastka owsiane, to był sceptyczny. Stwierdził, że sama będę je jadła. Jednak zapach i aromat dobiegający z piekarnika bardzo szybko przykuł jego uwagę. Nie czekając na ostygnięcie szybko spróbował ten kruchy i aromatyczny smakołyk i stwierdził, że naprawdę lubi ten typ ciastek. Prosty przepis, a na pewno zadowoli nawet najbardziej wybredne osoby 🙂
Składniki:
1 jajko
½ łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki soli
1 szklanka mąki
1 ½ szklanki płatków owsianych
⅓ szklanki masła rozpuszczonego
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
⅓ szklanka cukru
1 szklanka płatków czekolady
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do 170ºC. W misce umieść mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Wymieszaj składniki za pomocą widelca. Dodaj cukier i owsiankę. Wymieszaj razem, aż składniki się połączą. Powoli wlej rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy, jajki i miksuj za pomocą miksera aż składniki się połączą, przez mniej więcej 2 minuty. Dodaj płatki czekolady i wymieszaj. Masę ciasta umieść do foremek, które zostały natłuszczone olejem. Piecz przez 15-20 minut. Pozostaw do ostygnięcia i pokrój na kwadratowe kawałki. Podawaj z mlekiem 🙂
Smacznego!