Ciasto czekoladowe z kremem Oreo i polewą czekoladową
Co może być lepszego od ciasta czekoladowego? Ciasto czekoladowe ze wspaniałym kremem Oreo i niezwykle smaczną polewą czekoladową! Dość proste przygotowanie, a smak genialny na pyszny, kremowy deser. Zaskocz wszystkich tym pięknym i smakowitym ciastem! 🙂
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
4 jajka w temperaturze pokojowej
32 g kakao
32 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
½ łyżeczki cukru wanilinowego
Krem Oreo:
100 g białej czekolady
35 g masła w temperaturze pokojowej
250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
250 g śmietanki 30% schłodzonej
cukru pudru do smaku
8 ciasteczek Oreo rozdrobnionych na okruchy + ciasteczka do dekoracji
Czekoladowa polewa:
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
20 ml mleka
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe:
Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając przez około 3 minuty lub do momentu, gdy białka zgęstnieją i będą lśniące. Kontynuuj ubijanie, dodawaj jedno żółtko na raz. Ubijaj przez około 3 minuty lub do momentu, gdy masa będzie bardzo puszysta. Połącz kakao, mąkę i proszek do pieczenia i przesiej do czystej miski. Dodaj je do ubitej masy, najlepiej w 3 partiach, delikatnie mieszając masę i powoli mieszając, aż składniki dobrze się połączą. Umieścić w okrągłej blasze o grubości 15 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 25-30 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Krem Oreo:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Gdy rozpuszczona czekolada ostygnie, dodaj miękkie masło i po łyżce mascarpone, za każdym razem energicznie mieszając. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodawaj partiami do masy czekoladowej, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką. Delikatnie włóż i wymieszaj połowę okruchów ciasteczka oreo i wstaw do lodówki, aż do momentu składania deseru.
Czekoladowa polewa:
Do rondelka na małym ogniu włóż czekolady i mleko mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści (jeśli polewa jest za gęsta, dodaj mleko, jeśli jest za rzadkie, po prostu trzymaj go dłużej na ogniu). Podgrzewaj do uzyskania jednorodnej masy. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Składanie:
Pokrój ciasto na trzy warstwy. Ułóż pierwszą warstwę na tortownicy i dodaj około ¼ kremu i rozprowadź równą warstwę w kierunku brzegów. Ułóż kolejną warstwę ciasta i powtarzaj aż do ostatniej warstwy ciasta. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Ciasto ozdób polewą czekoladową. Posyp górną część pozostałymi okruchami ciastek Oreo i udekoruj ciasto tak jak chcesz 🙂
Smacznego!