Zupa z ciecierzycą, boczkiem i kiełbasą
Ostatnio dni są chłodne mimo że mamy wiosnę, dlatego rozgrzewająca zupa to idealny pomysł na zimne dni. Smaczna, sycąca, pachnąca zupa z ciecierzycą to idealny pomysł na rodzinny obiad. Przygotowanie jest proste, a smak powalający 🙂
Składniki:
1 szklanka suchej ciecierzycy
100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
250 g kiełbasy pokrojonej w kostkę
2 średnie marchewki obrane i pokrojone w paski
1 pietruszka obrana i pokrojona w paski
mały kawałek selera pokrojony w kostkę
5 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę
3 ząbki czosnku posiekane
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki majeranku
¼ łyżeczki kminku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie na całą noc. Po tym czasie dokładnie przepłucz. W garnku o grubym dnie podsmaż boczek, aż wypuści tłuszcz. Dodaj kiełbasę i smaż razem na złoty kolor. Przełóż mięso na talerz. Na wytopionym tłuszczu podsmaż czosnek z kminkiem przez około jedną minutę. Dodaj ciecierzycę i całość zalej 1 litrem wrzącej wody. Gotuj przez około 30 minut. Po tym czasie dodaj warzywa, mięso oraz przyprawy i gotuj razem przez 15-20 minut, aż ziemniaki i ciecierzyca będą miękkie. Dopraw do smaku. Podawaj z pieczywem.
Smacznego!